Czosnek niedźwiedzi - przepisy zdrowia


 

Jak obiecałam, podaję teraz kilka ciekawych przepisów z udziałem czosnku niedźwiedziego.
Jeszcze nie zakwitł, więc można go zbierać. Pamiętajcie, nie wolno go wynosić z lasu, gdyż jest pod ochroną. kto jeszcze nie ma go w ogrodzie, może spróbować go znaleźć na bazarach i targowiskach.


Mrożenie


Aby zatrzymać czosnek w naszym menu na dłużej można go zamrozić, wcześniej poddając go blanszowaniu. Kroimy liście, wrzucamy na kilka sekund do wrzątku a następnie przelewamy zimną wodą na sicie. Po odsączeniu przekładamy do woreczków lub pojemników i wkładamy do zamrażalnika. I gotowe!

Oliwa czosnkowa do sałatek

Co do walorów oliwy z pierwszego tłoczenia, nie trzeba chyba nikogo przekonywać. Wiadomo, że kuchnia śródziemnomorska zapewnia dobrą protekcję serca i zapobiega miażdżycy naczyń. My możemy aromatyzować oliwę różnymi dodatkami, a dzisiaj oczywiście czosnkiem niedźwiedzim. Połączenie tych dwóch składników dodatkowo wzmocni nasze zdrowie.
Bierzemy duży pęczek liści, lekko gnieciemy je w palcach aby soki łatwiej przeszły do oliwy i przygotowujemy macerat. Liście wkładamy do słoika i zalewamy oliwą extra vigrin - z pierwszego tłoczenia, nierafinowaną. Odstawiamy macerat na dwa tygodnie w ciemne miejsce, od czasu do czasu potrząsamy.
Po dwóch tygodniach odlewamy oliwę do butelki. Pozostałe liście możemy jeszcze zmieszać ze świeżymi i zrobić z nich pyszne pesto.


Pesto z czosnku niedźwiedziego

- około 20 liści czosnku poszarpanych w palcach (krojenie metalowym nożem utlenia i powoduje utratę wartości odżywczych)
-5 dużych łyżek pestek słonecznika
- oliwa 
- sól i pieprz do smaku

Wszystkie produkty blendujemy do uzyskania jednolitej masy. Pesto podajemy z makaronem. Ja najchętniej używam je do kaszy jaglanej. Aby zrobić wersję bardziej ekspresową, można użyć kuskus,
który tylko zalewa się wrzątkiem – i już!



Pesto do dłuższego przechowywania



Przygotowujemy jak w przepisie powyżej, oczywiście zwiększając ilości składników. Następnie przekładamy do wyparzonych słoiczków, dolewamy na wierzchu cienką warstewkę oliwy. Zapobiega to dostępowi powietrza i daje możliwość dłuższego przechowywania. Tak zakręconych słoiczków nie musimy pasteryzować. Odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce.



Wiosenny twarożek z czosnkiem niedźwiedzim



Twarożek i jogurt blenduję na gładką masę doprawiając ulubionymi przyprawami – sól, pierz, papryka. Ja dodaję jeszcze zmieloną czarnuszkę. Kto lubi konsystencję bardziej grudkowatą – po prostu może rozgnieść widelcem. Następnie dodaję rozdrobnione listki czosnku, delikatnie przemieszam łyżką i mam gotowy twarożek. Cała rodzina zajada z apetytem 



Inne zastosowania



Liście czosnku niedźwiedziego możemy wykorzystać jako dodatek do zup, lub główną ich bazę (tak jak w zupie szpinakowej czy szczawiowej). Możemy dodawać do ryb, mięs, masła, kanapek i wszędzie, gdzie tylko nam przyjdzie do głowy. 



Mam nadzieję, że te przepisy znajdą zastosowanie w Waszym menu.

Życzę zdrowia, Sylwia




Pracownia Pięknych Pomysłówhttps://web.facebook.com/Pracownia.3p/https://plus.google.com/u/0/https://pl.pinterest.com/maciejczykpawla/

Etykiety: , , , , , , , ,